fbpx
Winkelwagen

Gratis verzending: vanaf 69,95

Gratis retourneren

1-2 dagen levertijd

Hoofdpijn van sulfietrijke wijn, feit of fabel?

hoofdpijn van sulfietrijke wijn

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Na een gezellige avond met vrienden werd ik vanochtend wakker met hoofdpijn. Zoveel wijn heb ik niet gedronken, toch? Het zal wel een slechte sulfietrijke wijn zijn geweest, daar krijg ik altijd hoofdpijn van, of toch niet?

Hoofdpijn

Dat je hoofdpijn krijgt van sulfietrijke wijnen is absoluut een fabel. Sulfiet is een organische stof die zelfs van nature al aanwezig is in druiven. Iedere wijnboer gebruikt sulfiet als conserveringsmiddel en voegt, net voor het bottelen, nog een bepaalde hoeveelheid sulfiet toe. Door sulfiet toe te voegen aan wijn kan deze probleemloos de lange reis naar waar dan ook ter wereld aan en blijft de wijn ook nog een tijd ‘goed’ in de winkel.

Wel is het zo dat niet in elke wijn dezelfde hoeveelheid sulfiet aanwezig is. Zo bevat bijvoorbeeld witte wijn meer sulfiet dan een rode wijn en een zoete wijn meer dan een droge. Biologische wijnen mogen maar de helft van ‘de standaard’ toegestane hoeveelheid sulfiet bevatten. Wat wel mogelijk is, is dat je overgevoelig bent voor sulfiet. Echter geeft dit vaker symptomen van astma of andere allergische reacties, maar geen (en zeker niet specifiek) symptomen als hoofdpijn.

Experiment

Geloof je mij niet en wil je toch testen of je echt geen hoofdpijn krijgt van sulfiet? Neem dan een handje dropjes, eet chips, geschilde aardappelen drink een pak sinaasappelsap of eet mosterd. Krijg je hier geen hoofdpijn van? Dan is alles in orde. De concentratie van de hoeveelheid sulfiet in deze producten kan gerust tien keer zo hoog zijn als in wijn. Als je overgevoelig zou zijn voor sulfiet zou je dus ook hoofdpijn moeten krijgen bij het consumeren van veel alledaagse producten. Een uiterst onwaarschijnlijk scenario.

Conclusie

Conclusie? Zelfs als je wel overgevoelig bent voor sulfiet kun je dus beter een lekker wijntje drinken dan een pak sinaasappelsap! Wordt je toch weer wakker met een bonkend hoofd? Dan was de wijn lekker en heb je er waarschijnlijk gewoon iets teveel van gedronken.

Om het af te leren heb ik nog een paar lekkere wijntjes voor je geselecteerd waar je, mist je er niet te veel van drinkt, echt geen hoofdpijn van krijgt:

Witte wijn: Panamera, California Chardonnay

Rode wijn: Domaine De La Janasse, Châteauneuf-Du-Pape Ac Cuvée Chaupin

Rosé: Domaine Fredavelle, Coteaux D’Aix-En-Provence Aop Cuvée Domaine

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Dit is ook interessant!

Gratis verzending

Op bestellingen vanaf 69,95

Gemakkelijk retouneren

WijnFantasie staat voor service

Groot assortiment

De beste en lekkerste wijnen

100% Veilig betalen

Ideal / MasterCard / Paypal

De waardering van wijnfantasie.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 17 reviews.