fbpx
Winkelwagen

Gratis verzending: vanaf 69,95

Gratis retourneren

1-2 dagen levertijd

Kurk of Schroefdop, wat is beter voor de wijn?

Kurk vs. Schroefdop

Wat is nu beter voor een wijn? maakt het uit of een wijn afgesloten wordt met een kurk of met een schroefdop? Associeert u wijnen met een schroefdop ook met goedkope wijn? Is deze associatie wel terecht? en vooral, wat is beter voor de wijn?

Ik ben een echte wijnliefhebber en ik zie een fles wijn toch echt het liefst met een echte kurk, gewoon omdat dit ‘bij wijn hoort’. Toch worden er tegenwoordig veel wijnen afgesloten met een schroefdop. Maar is dit nu beter voor de wijn of niet? Ik ga je het antwoord geven:

De schroefdop

De schroefdop wordt pas gebruikt sinds 1964. De reden hiervoor is de afnemende kwaliteit van de kurk in de jaren ‘80’. In tegenstelling tot de kurk, heeft een schroefdop de eigenschap dat hij de wijn nagenoeg luchtdicht afsluit. De schroefdop wordt daarom voornamelijk gebruikt voor wijnen die jong (binnen een jaar of 4-5 na oogstjaar) gedronken moeten worden. Door de luchtdichte afsluiting ontwikkeld de wijn zich niet verder en blijft fris en fruitig.

De Kurk

In tegenstelling tot de schroefdop wordt de kurk al eeuwenlang gebruikt. De echte doorbraak van het product kwam echter in de 17e eeuw. Anders dan de schroefdop, laat de kurk ongeveer 1 mg zuurstof per jaar door. We noemen dit: oxidatie. Deze kleine hoeveelheid lucht hoeft niet schadelijk te zijn voor de wijn. Sterker nog, dit is precies genoeg voor wijnen die geschikt zijn om te ouderen. Door de kleine hoeveelheid lucht krijgt de wijn de kans om haar smaken verder te ontwikkelen, met heerlijke resultaten tot gevolg. Een nadeel van de kurk is, dat deze besmet kan zijn met TCA waardoor er “kurk” ontwikkeld in de wijn. “Kurk” houdt niet in dat er stukjes kurk in de wijn drijven, maar dat de wijn een muffe smaak heeft gekregen. Echter komt dit maar voor bij 1 tot 3 procent van de, met kurk afgesloten, wijnen.

De voor- en nadelen op een rij

Voordelen van de schroefdop:

 • Goedkoper dan de kurk;
 • Makkelijk open te maken;
 • Nooit kurk in de fles;
 • Geschikt voor jonge, direct consumeerbare wijnen;
 • Er worden tegenwoordig ook schroefdoppen gemaakt die precies de juiste hoeveelheid lucht doorlaten.

Nadelen van de schroefdop: 

 • De meeste schroefdoppen zijn luchtdicht ;
 • Productie is niet duurzaam;
 • Geen natuurlijk recyclebaar product.

Voordelen van de kurk:

 • Geschikt voor langdurige rijping op de fles;
 • Natuurlijk recyclebaar product.

Nadelen van de kurk:

 • Duur, van dit natuurlijke product is geen massaproductie mogelijk;
 • Schaars, kurkeiken hebben 25 jaar nodig om te groeien en de boom kan maar, om de 9 jaar geschild worden;
 • Kurk kan “kurk” geven in de fles.

In het kort

Goed, dat ter informatie. Maar wat is nu precies beter? We kunnen concluderen dat het afhangt van het karakter van de wijn. Heb je een fles wijn welke gemaakt is om te bewaren, is een kurk geschikt en bevorderlijk voor de smaak. Heb je een mooie jonge wijn die het lekkerst is zolang ze jong is, zal deze vaak een schroefdop hebben. Dit voorkomt oxidatie en houdt de smaak lekker fris en fruitig, zoals deze hoort te zijn.

Natuurlijk heb ik weer iets moois voor je geselecteerd uit ons assortiment. Hieronder een mooie ‘bewaarwijn’ (met kurk uiteraard) en een fris en fruitig exemplaar, geschikt voor directe consumptie. En ja, deze heeft natuurlijk een schroefdop!

De lekkerste wijn online

Kurk of schroefdop, bewaarwijn of niet, WijnFantasie heeft het allemaal in haar assortiment. Elke wijn is voorzien van een uitgebreide wijnbeschrijving om je te helpen een lekkere wijn uit te zoeken die bij jou past. Ook hebben wij per seizoen een selectie gemaakt van wijnen die het extra goed doen in het seizoen. Kijk hiervoor in onze wijn-thema’s.

Waarom WijnFantasie?

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Dit is ook interessant!

Gratis verzending

Op bestellingen vanaf 69,95

Gemakkelijk retouneren

WijnFantasie staat voor service

Groot assortiment

De beste en lekkerste wijnen

100% Veilig betalen

Ideal / MasterCard / Paypal

De waardering van wijnfantasie.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 17 reviews.