fbpx
Winkelwagen

Gratis verzending vanaf 49,95

Gratis retourneren

100% veilig betalen

1-2 dagen levertijd

Rode wijn op kamertemperatuur of uit de koelkast?

rode wijn serveren op kamertemperatuur

Delen:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Kasteel VS nieuwbouwhuis

Rode wijn serveren op kamertemperatuur? Als je dat maar laat! Het begrip ‘kamertemperatuur’, waar iedereen het altijd over heeft, stamt nog uit de tijd dat mensen in kastelen woonden en geen centrale verwarming hadden. Kamertemperatuur was toen 18 graden, als je geluk had. De huidige kamertemperatuur ligt hoger en is niet geschikt om rode wijn te serveren. Rode wijnen moet je eigenlijk nooit boven de 18 graden drinken.

Toch koelen

Tegenwoordig worden wijnen steeds meer gemaakt om direct te consumeren en zijn vaak lekkerder als ze iets gekoeld zijn. Door de koeling komen de frisse en fruitige smaken van de jonge wijn beter tot zijn recht. Echter, als de wijn te koud wordt, krijgt de alcohol de overhand en raakt de wijn uit balans. Zoals altijd zijn er natuurlijk uitzonderingen op de regel. Dit geldt voor de rijpere (oudere) wijnen en smaken het beste op een graad of 18. Nog steeds geen moderne kamertemperatuur dus.

Ik snap dat je je nu afvraagt: “hoe weet ik wanneer mijn rode wijn op temperatuur is?” Als je dit precies wilt weten kun je natuurlijk gebruik maken van luxe, mooie en dure wijnthermometers. Leuke relatiegeschenken maar niet erg praktisch. Om je een indicatie te geven van wanneer je fles rode wijn op temperatuur zal zijn heb ik onderstaand overzicht voor je (de consumentenbond raad, in het algemeen, aan je koelkast in te stellen tussen de 3-4 graden. Op deze temperatuur wordt de groei van schimmels en bacteriën het beste geremd):

– 16-18 graden +/- 0,5 uur in de koelkast

– 14-16 graden +/- 1 uur in de koelkast

– 12-14 graden +/- 1,5 uur in de koelkast

– 10-12 graden +/- 2 uur in de koelkast

Conclusie

Moraal van het verhaal; woon je niet in een middeleeuws kasteel zonder centrale verwarming, bewaar dan je rode wijn op een koele plek, of zet hem even in de koelkast voordat je hem ontkurkt. Veel plezier met deze nieuwe smaakervaring!

Hierbij weer een kleine greep uit ons assortiment van wijnen die lekker zijn als je ze even in de koelkast zet voordat je ze gaat drinken

Brunello: Canalicchio Di Sopra, Brunello Di Montalcino Docg

Primotivo: San Marzano, Salento Igp Il Pumo Primitivo

Merlot: Les Bories, Pays D’Oc Igp Merlot

Delen:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Dit is ook interessant!

Gratis verzending

Op bestellingen vanaf 49,95

Gemakkelijk retouneren

WijnFantasie staat voor service

Groot assortiment

De beste en lekkerste wijnen

100% Veilig betalen

Ideal / MasterCard / Paypal

De waardering van wijnfantasie.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 13 reviews.